Fruktarianism är en av de mer extrema kosthållningar som finns. En fruktarian äter endast frukter, frön, bär och nötter. Det hela går ut på att man bara ska äta de saker som växter kan avvara utan att dö. Fruktarianer äter alltså inte bladgrönsaker, däremot kan de mumsa på till exempel tomater och gurkor – som botaniskt sett är frukter.
Precis som med alla sorters kosthållningar finns det flera varianter av fruktarianism. En del fruktarianer äter till exempel bara frukt som har växt ovan jord. Den allra mest extrema varianten går ut på att bara äta fallfrukt. Idén bakom det senare tankesättet går ut på att man inte vill äta saker som växter inte själva har bestämt sig för att de kan avvara.
Det finns många anledningar till att människor väljer att bli fruktarianer. Det kan – precis som veganism eller vegetarianism – ha skäl som är såväl etiska, religiösa, miljö- eller hälsomässiga.
Förknippat med risker
Hälsomässiga skäl, ja. En av de saker som gör att fruktarianism är kontroversiellt har att göra med att det enligt forskningen inte är särskilt hälsosamt alls att vara fruktarian. Barn ska absolut inte ges en fruktariansk diet – det är förknippat med livsfarlig näringsbrist. Det finns exempel på barn som har dött efter att ha fått en fruktariansk diet av sina föräldrar.
Inte heller för tonåringar är dieten lämplig, då dessa fortfarande växer och behöver näring. Slutligen menar näringsfysiologer att vuxna ska vara försiktiga med att äta fruktarianskt allt för länge. Detta då dieten – förutom näringsbrist – riskerar att leda till saker som dåliga tänder och högt blodsocker (frukt är sött!) samt konstant hunger (frukt mättar inte särskilt mycket!).
Det finns inga dokumenterade hälsofördelar med att följa en fruktariansk kosthållning. Du bestämmer så klart själv vad du ska äta, men vi på Vegojakt rekommenderar att du håller dig borta från den här dieten.