Här på Vegojakt skriver vi bara om helt vegansk mat, alltså kost som inte innehåller några animaliska produkter överhuvudtaget. Att sluta äta animaliskt helt och hållet är så klart det bästa, men alla som i någon form väljer bort kött bidrar till såväl planetens som djurens och sitt eget välmående. Alla är olika, och det finns många olika sätt att välja bort kött på. I den här artikeln listar vi några de vanligaste sätten att göra det på.
Ett vanligt missförstånd är att ordet vegetarian innebär en person som äter till exempel ägg och mjölkprodukter, men skippar köttet. Detta stämmer dock inte riktigt. Den ursprungliga definitionen av ordet vegetarian är en person som väljer bort animaliska produkter helt och hållet: det som de flesta känner som en vegan.
Ordet vegan var från början en lite luddig beskrivning av en filosofi eller livsstil förespråkad av personer med icke-animalisk kosthållning. Dessa var ofta aktiva i djurrätts- och/eller miljörörelsen.
Språket är dock i ständig förändring, och idag kallas alla personer som väljer bort kött för vegetarianer – i alla fall av de allra flesta. Vi på Vegojakt kallar maten vi recenserar för vegansk eftersom det är så den generellt beskrivs i dagligt tal.
Lakto-ovo-vegetarian är den faktiska termen som används för att beskriva personer som väljer bort kött men konsumerar mjölk och ägg. I dagligt tal används dock lakto-ovo främst som ett sätt att beskriva köttfria matvaror som innehåller mjölk och ägg. Det kan till exempel handla om saker som en vegobiff med ostfyllning eller vegoskinka gjord på äggprotein. Dessa produkter testar vi inte på Vegojakt.
En pescetarian är en person som skippar kött, så länge det inte kommer från fiskar. I Sverige kallas personer som följer denna kosthållning ofta – lite hånfullt – för Stockholms-vegetarianer.
Pescetarianer äter allt som oftast även mjölk- och äggprodukter, även om det säkert finns undantag. Intressant är för övrigt att det finns en del veganer som äter musslor och andra mollusker. Detta dels eftersom dessa djur har ett mycket begränsat nervsystem, dels eftersom de filtrerar havsvatten när de äter. Detta innebär att musselodling kan vara bra för miljön.
En pescetarian som också äter kyckling.
Den hör typen av kosthållning kallas lite elakt även för fusk-vegetarianism. Det innebär att man äter allt men försöker hålla sig till i huvudsak växtbaserad kost.
Njut av dessa läckra veganska dumplings, fyllda med smakfulla grönsaker och serverade med en lätt,…
Njut av en härlig frukost eller brunch med denna fylliga och näringsrika veganska fritata. Denna…
Här är ett recept på en färgstark och hälsosam vegansk cobb-sallad, fylld med näringsrika ingredienser.…
Här kommer en färgstark och smakrik vegansk pastasallad, perfekt för sommarpicknicken eller som ett lätt…
Testa vår underbara veganska caesarsallad! Den är fräsch, krispig och full av smak, med ett…
Prova vår fantastiska veganska paella med tofu! Denna färgstarka och näringsrika rätt är fullpackad med…