Denna veganska bönbiff med potatismos är en härlig och värmande måltid som kommer att tillfredsställa alla smaklökar. Med en kryddig och mättande bönbiff samt ett krämigt och fluffigt potatismos, är detta en vegansk rätt som kan avnjutas av hela familjen. Låt oss nu gå igenom hur man förbereder denna smakfulla veganska bönbiff med potatismos.
Ingredienser:
Bönbiffar:
- 400 g blandade bönor (t.ex. kidneybönor, svarta bönor, kikärtor), sköljda och avrunna
- 1 medelstor gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 morot, riven
- 100 g ströbröd eller havregryn
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk spiskummin
- Salt och svartpeppar efter smak
- 3-4 msk olja för stekning
Potatismos:
- 800 g potatis, skalad och skuren i bitar
- 100 ml växtbaserad mjölk, t.ex. sojamjölk eller havremjölk
- 50 g veganskt smör
- Salt och svartpeppar efter smak
Instruktioner:
Bönbiffar:
- Mosa bönorna i en stor skål med hjälp av en potatisstöt eller gaffel, tills de är grovt mosade men fortfarande har lite textur.
- Tillsätt finhackad lök, vitlök, riven morot, ströbröd eller havregryn, tomatpuré, paprikapulver, spiskummin, salt och svartpeppar. Blanda väl tills ingredienserna är väl kombinerade.
- Forma smeten till bollar och platta till dem för att skapa bönbiffar.
- Värm olja i en stekpanna över medelhög värme. Stek bönbiffarna i cirka 4-5 minuter på varje sida, tills de är gyllenbruna och krispiga.
Potatismos:
- Koka potatisbitarna i en stor kastrull med saltat vatten i cirka 15-20 minuter, eller tills de är mjuka och lätta att mosa.
- Häll av vattnet och låt potatisen ånga av i några minuter.
- Tillsätt växtbaserad mjölk och veganskt smör till potatisen och mosa tills det blir ett smidigt och krämigt potatismos. Smaka av med salt och svartpeppar efter behov.
Servera med grönt
Nu är din veganska bönbiff med potatismos redo att serveras! Lägg en generös klick potatismos på varje tallrik och toppa med de smakrika bönbiffarna. Servera gärna med några grönsaker eller en sallad för en komplett och näringsrik måltid.