Veganska recept

Vegansk wienernougat på två sätt

Wienernougat är ett klassiskt godis och faktum är att wienernougaten från Fazer faktiskt är vegansk. Men personligen tycker jag den hemgjorda ändå är strået vassare.

Jag lärde mig att göra wienernougat när jag praoade i bageriet på Gästgiveriet i Grythyttan nån gång under tidigt 00-tal och jag har nog gjort i receptet i någon form varje jul sedan dess. Sedan jag kom på hur man gör egen vegansk nougat har jag dessutom kunnat göra dem veganska.

Det är ett underbart godis som smälter i munnen och har fin crunch från mandeln. Originalet är ett måste, men jag tycker nog egentligen ännu bättre om varianten med mörk choklad. Varför inte testa båda?

Klassisk wienernougat

30 bitar

Ingredienser

Ljus vegansk choklad: 100 gram

Vegansk nougat (gärna hemgjord): 100 gram 

Mandelspån: 1 dl

Gör så här

Rosta mandelspånen i torr stekpanna. Passa på så att de inte bränns.

Smält choklad i vattenbad eller i mikrovågsugn. När chokladen börjat smälta blandar du ner nougaten i mindre bitar och rör tills allt har smält.

Blanda ner mandelspånen i chokladsmeten och häll hela blandningen i en form du klätt med bakplåtspappet. Låt stelna i kyl.

Ta ut wienernougaten ur kylen någon halvtimme innan du ska skära upp den så spricker den inte. Skär med vass kniv i fina bitar, antingen små kvadrater eller mer avlånga bitar.

Lyxig mörk wienernougat med apelsin

30 bitar

Ingredienser

Mörk vegansk choklad: 100 gram

Vegansk nougat (gärna hemgjord): 100 gram 

Mandelspån: 1 dl

Zest från 1 apelsin

Gör så här

Rosta mandelspånen i torr stekpanna. Passa på så att de inte bränns.

Riv zesten (alltså skalet) från en apelsin fint. Se till att du inte får med något av det vita.

Smält choklad i vattenbad eller i mikrovågsugn. När chokladen börjat smälta blandar du ner nougaten i mindre bitar och rör tills allt har smält.

Blanda ner mandelspånen och apelsinzesten i chokladsmeten och häll hela blandningen i en form du klätt med bakplåtspappet. Låt stelna i kyl.

Ta ut wienernougaten ur kylen någon halvtimme innan du ska skära upp den så spricker den inte. Skär med vass kniv i fina bitar, antingen små kvadrater eller mer avlånga bitar.

Lisa

Share
Published by
Lisa

Recent Posts

Veganska dumplings

Njut av dessa läckra veganska dumplings, fyllda med smakfulla grönsaker och serverade med en lätt,…

1 år ago

Vegansk fritata

Njut av en härlig frukost eller brunch med denna fylliga och näringsrika veganska fritata. Denna…

1 år ago

Vegansk cobb-sallad

Här är ett recept på en färgstark och hälsosam vegansk cobb-sallad, fylld med näringsrika ingredienser.…

1 år ago

Vegansk pastasallad

Här kommer en färgstark och smakrik vegansk pastasallad, perfekt för sommarpicknicken eller som ett lätt…

1 år ago

Vegansk caesarsallad

Testa vår underbara veganska caesarsallad! Den är fräsch, krispig och full av smak, med ett…

1 år ago

Vegansk paella med tofu

Prova vår fantastiska veganska paella med tofu! Denna färgstarka och näringsrika rätt är fullpackad med…

1 år ago